Ghazi Ali KHORSHID

Home |Destpk|Ana Sayfa

  

 

AW-Î ROJHILAT-Î NAWÎN

Anders Jägarskog

Wergëran bo kurdî: Ghazî Xorshîd

 

Vatten är absolut nödvändigt för att vi ska kunna överleva. I områden där det råder stor brist på vatten, kan därför vattnet bli en källa till konflikt- både om fördelningen av vattentillgångarna eller vad gäller nedsmutsning och ”förstörelse” av dessa.

I Mellanöstern (inkl. Nordafrika) – med fem procent av världens befolkning, och dessutom en snabbt växande befolkning, men bara cirka en procent av de totala färskvattentillgångarna – har just vattenfrågan utgjort ett ibland förbisett hinder i den långa och svåra fredsprocessen. Idag är också vattnet en viktig del i ett lands nationella säkerhet, eftersom ekonomi och livsmedelsförsörjning kan hotas av vattenbrist.

Att många länder är beroende av vattentillgångar som har sitt ursprung i och kontrolleras av andra stater gör naturligtvis vattnet till ett användbart redskap i et politisk konflikt. Men just att det rinner över annars skarpa politiska gränser gör också vattnet till en sammanbindande faktor.

       
       
       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Språkpsykologi- hur vi talar, lyssnar, läser, skriver och minns.

Språkpsykologi är en introduktionsbok som öppnar det väldiga forskningsfält som kartlägger hur människan fungerar verbalt.

Språkpsykologi är ett tvärvetenskapligt fält där språkvetare, psykologer, neurologer och företrädare för artificiell intelligens samverkar för att skapa en bild av hur vi människor hanterar vårt språk.

Språkpsykologi är tänkt att användas i akademisk grundutbildning för språkvetare, lärare, psykologer, logopeder med flera. Men det är också en bok som kan vara av intresse för alla som vill få inblickar i en av våra vardagligaste, men också gåtfullaste, världar.

 


* * *

 

SYKOLOJÎ-Y ZIMAN - me on Qisse Deken, Debstn, Dexwnnewe, Densin Br Dekeynewe

SYKOLOJÎ-Y ZIMAN - Kitbk destpk ye ke derga-y bern tjnewe le ser oniyet be karhnan- ziman- axawtin- mirov dekatewe.

SYKOLOJÎ-Y ZIMAN - Zanistk hemelayane ye lre da zimannasekan, dernnasekan, frolojekan demrasteka artfsiyal inkcins harkar yektir deken bo kan- wneyek ke on me-y mirov ziman man be kar dehnin.

SYKOLOJÎ-Y ZIMAN - Dekirt be kar bihnrt le qonaxekan- seretay xwndin- akadem le buwarekan- zimannas, mamostay, nser zor- tir . Helbet e em kitbe dekirt bayexdar bt bo hem ewane-y deyanewt itk le ser rojanetirn belam penhantirn chan- mirovayet bizanin.

 

Naw-î Pirtûk: Sykolojî-y Ziman, 2004 Stockholm
Naw-î Nûser: Lars Melîn
Wergêran bo Kurdî: Ghazî Alî Khorshîd (2008, Stockholm)

 

 

 

 

KURDISH AUTHORS

 

 

 


Foundation For Kurdish Library & Museum