Ghazi Ali KHORSHID
AW-Î ROJHILAT-Î NAWÎN
Anders Jägarskog
Wergëran bo kurdî: Ghazî Xorshîd
Vatten är absolut nödvändigt för att vi ska kunna överleva. I områden där det råder stor brist på vatten, kan därför vattnet bli en källa till konflikt- både om fördelningen av vattentillgångarna eller vad gäller nedsmutsning och ”förstörelse” av dessa.
I Mellanöstern (inkl. Nordafrika) – med fem procent av världens befolkning, och dessutom en snabbt växande befolkning, men bara cirka en procent av de totala färskvattentillgångarna – har just vattenfrågan utgjort ett ibland förbisett hinder i den långa och svåra fredsprocessen. Idag är också vattnet en viktig del i ett lands nationella säkerhet, eftersom ekonomi och livsmedelsförsörjning kan hotas av vattenbrist.
Att många länder är beroende av vattentillgångar
som har sitt ursprung i och kontrolleras av andra stater gör naturligtvis
vattnet till ett användbart redskap i et politisk konflikt. Men just att
det rinner över annars skarpa politiska gränser gör också
vattnet till en sammanbindande faktor.
Språkpsykologi- hur vi talar, lyssnar, läser, skriver och minns.
Språkpsykologi är en introduktionsbok som öppnar det väldiga forskningsfält som kartlägger hur människan fungerar verbalt.
Språkpsykologi är ett tvärvetenskapligt fält där språkvetare, psykologer, neurologer och företrädare för artificiell intelligens samverkar för att skapa en bild av hur vi människor hanterar vårt språk.
Språkpsykologi är tänkt att användas i akademisk grundutbildning för språkvetare, lärare, psykologer, logopeder med flera. Men det är också en bok som kan vara av intresse för alla som vill få inblickar i en av våra vardagligaste, men också gåtfullaste, världar.
* * *
SYKOLOJÎ-Y
ZIMAN - Ême
Çon Qisse Deken, Debîstîn, Dexwönênewe, Denûsin û Bîr Dekeynewe
SYKOLOJÎ-Y ZIMAN - Kitêbêkî destpêkî ye ke derga-y berînî
töjînewe le ser çoniyetî be karhênan-î ziman-î axawtin-î mirov dekatewe.
SYKOLOJÎ-Y ZIMAN - Zanistêkî hemelayane ye û lêre da zimannasekan, derûnnasekan, fêrolojekan û demrastekaî artîfîsiyal inkîcins harîkarî yektir deken bo kêþan-î wêneyek ke çon ême-y mirov ziman man be kar dehênin.
SYKOLOJÎ-Y ZIMAN - Dekirêt be kar bihênrêt le qonaxekan-î seretayî xwöndin-î akademî le buwarekan-î zimannasî, mamostayî, nûserî û zor-î tir îþ. Helbet e em kitêbe dekirêt bayexdar bêt bo hemû ewane-y deyanewêt þitêkî le ser rojanetirîn belam penhantirîn cîhan-î mirovayetî bizanin.
Naw-î
Pirtûk: Sykolojî-y Ziman, 2004 Stockholm
Naw-î Nûser: Lars Melîn
Wergêran bo Kurdî: Ghazî Alî Khorshîd
(2008, Stockholm)
Foundation For Kurdish Library & Museum