Presentationen av judisk-kurdiska historiska och litterära material
(Kurdish Judaica)

Judiska Muséet i Stockholm


6 mars 2013

Home  |  Destpêk  |  Ana Sayfa

 

 

Några exempel på de historiska och litterära material som presenterades på mötet

 

 

 

Den svenske politikern och parlamentarikern Fredrik Malm höll ett föredrag om det judiska folket på Judiska Muséet i Stockholm. Föredraget berörde om det judiska folkets 2500 år långa historiska diaspora. Han berättade även om de kurdiska judarnas situation och om deras kulturella, sociala och politiska utvecklingshistoria i Kurdistan.

Genom åren har vi på Stiftelsen kurdiskt bibliotek & museum kommit över en hel del judisk-kurdiska historiska och litterära material (Kurdish Judaica) som publikationer och antik föremål i form av böcker, tidskrifter, frimärken, vykort, smycken etc, som kommit hit till vår samling, både från Kurdistan och Israel. Vi har samlat och bevarat dessa med stor omsorg, med tanke på, de stora svårigheter som det inneburit för dess skapare och bärare, som både kurd och jude  - samtidigt..!

Vi tog några av dessa och presenterade för mötesdeltagarna.

Klicka på länken nedan för att se Powerpoint presentationen som gjordes av Goran Candan:

JUDAICA-Presentation 

 

 

Den svenske poklitikern och parlamentarikern Fredrik Malm håller föredrag om Kurdistans Judar

 

 

Goran Candan grundaren av Stiftelsen för kurdiskt bibliotek och museum, presenterar de historiska och litterära material (Kurdish Judaica) om och av Kurdistans judar från Kurdish Book Bank Arkivet

 

 

 

 

 

 

 

KURDISH JUDAICA

 

 


Foundation For Kurdish Library & Museum