SHANIDAR

The First Flower People

Home  |  Destpêk  |  Ana Sayfa

 

 

by Ralph Solecki

 

 

A fascinating tale of a great cave in the Southern Kurdistan (in the part of Kurdistan occupied by Iraq) where it is believed that the first ritualized burial of a Neanderthal took place. Paleobotanists discovered enormous quantities of pollen about the excavated bodies, leading them to believe that the corpses were left with flowers, and purposely buried with a care previously unseen in fossilized human remains.

FIRST EDITION 1971 Illustratedd with numerous photos, diagrams and 3 maps. 280 pages, w/biblio, index.

 

 

Dünyada cenazeyi çiçekle gömmenin en eski adeti, Güney Kürdistan'ın Bradost Dağı’ndaki Şanidar Mağarasında bulunmuştur.
Cenaze Orta Paleotik’te MÖ. 90.000 tarihine denk gelmektedir....

Kürdistan'daki yaşamın insanlık ve medeniyet kökü işte bu kadar derindir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Skull Of Shanidar II. Written by T.D. Stewart, published in 1962 by the Smithsonian Institution. Illustrated.

Shanidar Cave is an archaeological site in the Bradost mountain, Zagros Mountains in Hawler Governorate, Southern Kurdistan "Iraq". The site is located in the valley of the Great Zab. It was excavated from 1957–1961 by Ralph Solecki and his team from Columbia University and yielded the first adult "Neanderthal skeletons in Iraq", dating from 60–80,000 years BP.

The excavated area produced nine skeletons of Neanderthals of varying ages and states of preservation and completeness (labelled Shanidar I – IX). The tenth individual was recently discovered by M. Zeder during examination of a faunal assemblage from the site at the Smithsonian Institution. The remains seemed to Zeder to suggest that Neandertals had funeral ceremonies, burying their dead with flowers (although the flowers are now thought to be a modern contaminant), and that they took care of injured individuals. One skeleton and casts of the others at the Smithsonian Institution are all that is left of the findings, the originals having been dispersed in Iraq.

 



Berhemeka din a lêkolînî ya bi navê:
Goristana ji Serdema Kevirî ya Pêşî Li Şikefta Şanîdarê
The Proto Neolithic Cemetery ku ji hêla Ralph S. Solecki, Rose E.
Solecki & Anagnostis P. Agelarakis'î ve hatiye nivîsîn

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

New Excavations at Shanidar

 

 

 

İlkel kafatası'nın yeniden inşası sonra elde edilen sonuç

Yaklaşık 60,000 yıl önce Güney Kürdistan'daki dünyaca meşhur Şanidar Mağarası'nda gömülü olan "yaşlı adam" büyük olasılıkla bir gözü kör oldu ve ölümünden çok önce bir kolunu kaybetti. Buna rağmen 50 yıl ya da daha fazla yaşadı. Kafası, sanatçı Kathleen Gallo tarafından modern adli tıp teknikleri kullanılarak yeniden inşa edildi.

 

 

 



It was discovered in the Şanidar Cave on Bradost Mountain in Southern Kurdistan. The funeral is from the Middle Paleotik the date of 90.000 BC.
He is replaced with a special ceremony in the birth position. The picture is a realistic rekonstruction. In archeology, such drawings are used abundantly,
so called reconstruction.

Dünyada cenazeyi çiçekle gömmenin en eski adeti, Güney Kürdistan'ın Bradost Dağı’ndaki Şanidar Mağarasında bulunmuştur. Cenaze Orta
Paleotik’te MÖ. 90.000 tarihine denk gelmektedir.

Burada bu cenaze özel bir törenle anne karnında doğduğu pozisyonda yatırılmıştır  Fotoğraf gerçeğin birebir çizimdir. Arkeoloji’de bu tarz çizimler bolca kullanılmaktadır. Buna rekonstrüksiyon da denmektedir.

Kürdistan'daki yaşamın insanlık ve medeniyet kökü işte bu kadar derindir

 

 

 



This crushed Neanderthal skull was unearthed last fall at Shanidar cave in Iraqi Kurdistan,
right next to the “flower burial” excavated in the 1950s.
GRAEME BARKER

 

Burada ne gördüğünüzü tam olarak çıkaramıyor musunuz?
Yakından bak.
Bu aslında bin yıllık tortu ve düşen kayalar tarafından sıkıştırılmış bir Neandertal'in yassı kafatasıdır.
Kafatası, 2017 yılında Kürdistantaki Shanidar Mağarası'nda bir araştırmacı ekibi tarafından ortaya çıkarılan bir iskeletin parçasıydı - bölgede 10 diğer Neandertalin iskelet kalıntılarının bulunmasından yarım yüzyıldan fazla bir süre sonra.
Bu ilk bulgular bilim adamlarına eski atalarımızın nasıl yaşadıklarına dair nadir bir bakış. Buluntular arasında: Arkeologların Neandertallerin ölülerinin üzerine çiçek koymak gibi cenaze törenleri olduğu sonucuna varmasına neden olan cesetlerin yakınındaki polenler.
Şimdi araştırmacılar, kalıntılarla birlikte yerleştirilmiş kayaları tanımlamak için modern arkeolojik teknikleri kullandılar ve bu yeni bulgunun, kasıtlı olarak gömülen birinin başka bir örneği olduğunu gösterdi.
Graeme Barker, Cambridge Üniversitesi

 

 

 

 

 

 

 

 

Arkeologlar Güney Kurdistan'ın Hewler vilayetinde bulunan Şanidar mağarasında Neandertal ait iki farklı insan kemiği buldu.

Beş yıl önce, Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KRG), Cambridge Üniversitesi ile, Erbil’in Barzan bölgesindeki Bradost Dağı’nda bulunan Neandertal kemiklerini araştırmak ve kazmak için bir grup arkeolog getirmek üzere bir anlaşma imzaladı.

Geçmişte, arkeologlar Şanidar Mağarası’nda 10 Neandertal bireye ait kemikler bulmuştu ve bu sayı, yeni bulunanlarla beraber toplam 12 bireye çıktı.

(Yaşlı Neandertal, Arkadaşlarının Yardımı Sayesinde Hayatta Kalabildi)

Soyu tükenmiş olan Neandertaller, modern insanları da içeren ve büyük maymun ailesi olan bir hominid türüydü.

Paleoantropolog Dr. Emma Pomeroy, “Burada yetişkin bir Neandertale ait bir kafatası bulduk. Taşlar ve üstündeki toprak tarafından oldukça kötü bir şekilde ezilmişti, fakat açıkçası oldukça tüm halde sayılır. Alt çeneyi, üst çeneyi, dişleri ve göz yuvalarını görebiliyoruz. Yani umarım kazıyı tamamladığımızda bu bireyi yeniden canlandırabiliriz (rekonstrüksiyon).” diyor.

“Yani bir birey üstte ve diğeri onun altında gömülmüş ve kasıtlı olarak bu mezarların üstüne bir taş konmuş gibi duruyor.”

Pomeroy, merak ettikleri sorulardan birinin de, Neandertallerin aynı zamanda mı gömüldükleri yoksa ölülerini gömmek için bölgeye geri mi döndükleri olduğunu söylüyor.

Pomeroy, ekibin çeşitli açılardan, çeşitli kurumlardan ve daha başka alanlarda uzmanlardan oluşan bir dizi kullanarak konuya yaklaştığını söylüyor.

(Suriye’de Bulunan 40.000 Yıllık Obsidyen Alet Orta Anadolu’dan Getirilmiş)

“Sonuç olarak yaklaşık 12 kişiyiz ve hepimiz farklı özelliklere sahipiz. Bazılarımız toprak üzerine uzmanlaşmışken, ben ise Neandertal kemiklerinde uzmanlaştım. Bazıları da çevreyi veya kullandıkları aletleri, burada yedikleri hayvanlarıcöğrenmeye odaklandılar.”

“Bu yüzden burada nasıl yaşadıkları, hayatlarının neye benzediği ve grup üyeleri öldüğünde yaptıkları şey hakkında güçlü bir resim oluşturmayı umuyoruz.”

Daha önce, arkeologlar 35.000 ila 65.000 yıl öncesine dayanan mağarada on farklı Neandertal kalıntısı buldular. 60 yıl önce arkeolog Ralph Solecki, ilk olarak 1951 ve 1960 yılları arasında kazı yapan ekibiyle birlikte Şanidar Mağarası’ndaki dokuz Neandertal’in kalıntılarını keşfetti.

Şu anda kazıda çalışan bir başka arkeolog olan Chris Hunt, “Shanidar Mağarası, gezegendeki arkeoloji için en önemli yerlerden biri. On yıllar önce bulunan Neandertal kemiklerinin çoğu çok kırıktı, fakat Solecki işini yaptığı zaman, arkeolojik bilim çok az gelişmişti.” diyor.

 


Scientists discover Neanderthal skeleton that hints at flower burial

The fossils found in a cave in Southern Kurdistan provide fresh evidence the species buried their death with mortuary rituals

 The remains, consisting of a crushed but complete skull, upper thorax and both hands, were recently unearthed at the Shanidar Cave site 500 miles north of Baghdad. Photograph: Graeme Barker/University of Cambridge/PA

 

A Neanderthal skeleton unearthed in a cave in Southern Kurdistan, already famous for fossils of these cousins of our species, is providing fresh evidence that they buried their dead – and intriguing clues that flowers may have been used in such rituals.

Scientists said they had discovered the well-preserved upper body skeleton of an adult Neanderthal, who lived about 70,000 years ago, in Shanidar Cave in the semi-autonomous Kurdistan region of northern Iraq on Tuesday. The individual – dubbed Shanidar Z – was perhaps in his or her 40s or 50s with their sex undetermined.

The cave was a pivotal site for mid-20th century archaeology. Remains of 10 Neanderthals – seven adults and three infants – were dug up there 60 years ago, offering insight into their physical characteristics, behaviour and diet.

Clusters of flower pollen were found in soil samples associated with one of the skeletons, a discovery that prompted scientists involved in that research to propose that Neanderthals buried their dead and conducted funerary rites with flowers.

 

 Shanidar Z’s bones are believed to be the top half of a partial skeleton unearthed in 1960. Photograph: Graeme Barker/University of Cambridge/PA

That hypothesis helped change the prevailing view at the time of Neanderthals as dimwitted and brutish, a notion increasingly discredited by new discoveries. Critics cast doubt on the “flower burial,” arguing the pollen could have been modern contamination from people living in the cave or from rodents or insects.

But Shanidar Z’s bones, which are believed to be the top half of a partial skeleton unearthed in 1960, were found in sediment containing ancient pollen and other mineralised plant remains, reviving the possibility of flower burials.

“So from initially being a sceptic based on many of the other published critiques of the flower-burial evidence, I am coming round to think this scenario is much more plausible and I am excited to see the full results of our new analyses,” said University of Cambridge osteologist and paleoanthropologist Emma Pomeroy, lead author of the research published in the journal Antiquity.

Scholars have argued for years about whether Neanderthals buried their dead with mortuary rituals, part of the larger debate over their levels of cognitive sophistication.

“What is key here is the intentionality behind the burial. You might bury a body for purely practical reasons, in order to avoid attracting dangerous scavengers and/or to reduce the smell. But when this goes beyond practical elements it is important because that indicates more complex, symbolic and abstract thinking, compassion and care for the dead, and perhaps feelings of mourning and loss,” Pomeroy said.

“Whether the Neanderthal group of dead, placed around 70,000 years ago in the cave were a few years, a few decades or centuries – or even millennia – apart, it seems clear that Shanidar was a special place, with bodies being placed just in one part of a large cave,” said University of Cambridge archeologist and study co-author Graeme Barker.

Neanderthals inhabited Eurasia from the Atlantic coast to the Ural Mountains from about 400,000 years ago until a little after 40,000 years ago, disappearing after our species established itself in the region.

The two species interbred, with modern non-African human populations bearing residual Neanderthal DNA.

The Guardian

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SHANIDAR

İnsanlığın çıkış noktalarından biri olan Güney Kürdistan'ın Bradost/Soran mıntıkasındakil Şanidar mağarası.

 

 

 

 

 

 

 

 

KURDISTAN's CAVE

 

 

 


Foundation For Kurdish Library & Museum