TUT ANEH AMUN
Duhok`ta ki Kazi da Misir Firavunun heykeli bulundu
/Kurdistan Bolgesi-Tarihi Yerlesim-Firavun Heykeli/
Duhok`ta ki Kazi da Misir Firavunun heykeli bulundu
Bulgularin Misir Firavunu ile Kürt Mitani Devleti arasindaki iliskilere isik tutacagi belirtiliyor
Duhok (Aknews) – Dihok Bogazinda ki Firavun Tepesi olarak bilinen harabeler de yürütülen Arkeolojik kazi sirasin da, Misir Firavunu Tût Aneh Amûn a ait bir heykel bulundu. Kazi Çalismalarini yürüten ekibin sorumlusu Hasan Ahmed, Heykelin geçen hafta rutin bir çalisma sirasinda bulundugunu belirterek bunun karanlikta kalan Kürdistan Medeniyetinin önemli bir sayfasini açacagini söyledi.
Heykelin, Misir Firavunu ile Mitani Devleti arasinda ki güçlü iliskilerin incelenmesine ivme kazandiracagini soyleyen Ahmed, konuyla ilgili, (Aknews) e yaptigi açiklamada: "Bu heykel, geçtigimiz hafta Duhok Bogazinda, Firavun Tepesine yakin bir yerde yürütülen kazi sirasinda bulundu. Sozkonusu Heykel, M.O. 1333 – 1324 te hükümdar olan Misir Firavunu -Tût Aneh Amûn-a ait" dedi.
Tarihsel bilgilere göre, Misir Firavunu ile Mitani Devleti arasinda güçlü akrabalik baglari ve siyasi anlasmalarin bulundugunu belirten Ahmed, anlasmalar nedeniyle kurulan iyi iliskiler, Kürdistanda ki Tek Tanrili (Atûn) inancinin, Misir Firavunu Ahnatûnu (Mitani Kralinin kizi olan Nefertiti`nin kocasi) etkiledigi, tek Tanrili din devrimini Misir da baslatmasina yol açtigini ifade etti.
Kürtlerin Atalari olan Mitaniler`in 3 bölge de birlesik bir devlet kurdugunu anlatan Ahmed," Birinci Bölgenin Baskenti Nûzî, yani Kerkük`tü. 2. Bölge ise Kürdistan`in batisina düsen Türkiye`nin Ceylanpinar, Suriye`nin de Rasulyn olarak adlandirdigi Serekani yada Wasukani bölgesidir. Mardin`e yakin Urkêş ise 3. Bölgenin baskentiydi. Bulunan Heykel, bin yila yakin bu bölgelerde Hükümran olan Mitanilerin Misir la olan iliskilerinin boyutunu incelememize yardimci olacaktir." dedi.
Kazi çalismalarini yürütüldügü Firavun Tepesi`in de binlerce yila ait su kanallari, magara da meclis odalari ve tas yontmalarindan yapilmis ev eşyalari bulunuyor.
12.03.2009
Aknews
http://www.aknews.com/tr/aknews/4/27309
* * *
TARIHI KÜRDISTAN VE ESKI MISIR ILISKILERI ÜZERINE
SİYAH MISIR
FIRAVUNLARININ
BEYAZ TENLİ ORTADOĞU KADINLARINI (CARİYELERİ) TERCİH ETTİKLERİNE DAİR
TARİHİ MEKTUP
Firavun Amenhotep III'ün Gezer(*) Prensine Mílattan 1300 yıl önce yazdığı bir mektup:
"Gezer Prensi Milkilu'ya
Kral fermanıdır. Sana bu kitabeyi bunları söylemek için gönderdim:
Okçu birlikleri başkomutanı Hanya'yla birlikte sana eşya gönderiyorum ki sen de bana güzel cariyeler, örneğin dokumacılık sanatını bilen cariyeler gönder. Gümüş, altın, eflatûnî renklerde giyecek eşya, çeşitli kıymetli mücevher taşları, fildişi sandaliye ve 160 deben değerinde güzel eşyalar gönderiyorum.
Tam 40 cariye ve herbir cariyenin fiyatı 40 dirhem gümüş. Bunun için hiçbir güzellik kusuru taşıimayan çok güzel cariyeler gönder.
Ve senin hükümdarın ve kralın sana bu fermanı buyurur:
- Bu olumlu bir durumdur, çünkü hayatın kurtulmuştur.
Bunu iyi bil ki senin kralın durumu çok iyidir, aynen Güneş Tanriçasi gibi. Onun orduları, onun arabaları, onun atlarının durumu cok iyidir. İlah Amona bak. Ülkenin üzerine bir şey sermiş, yükselen ve alçalan güneş kralın her iki ayağının altındadır."
______________________
* GEZER: Eski Ortadoğuda bir yerleşim merkezi
1 dirhem gümüş: 90 gram
Bir cariyenin fiyati: 360 gram gümüş
Nefertiti adının anlamı: Güzel Olan Gelmiş
______________
Kaynak:
VÅR VÄRLDS EKONOMISKA HISTORIA
Proffessor Johan Söderberg/Stockholm University
http://nefertiti.iwebland.com/milkilu.htm
Foundation For Kurdish Library & Museum