Öster om Eufrat

- i Kurdernas Land

Tidens Förlag, Stockholm 1960

Home  |  Destpêk  |  Ana Sayfa

 

R.I.P - BARBRO KARABUDA 1935 - 7.10.2017

 

 

 

 

 

 

av

Barbro Karabuda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Barbro Karabudas unika arbete som är utgiven i en bokform; Öster om Eufrat - i kurdernas land, redogör utförligt den geografiska belägenheten
för de hundratals kurdiska klaner där turkisk, arabisk och persiska gränser delat de kurdiska byarna och städerna mitt itu.. Kartan ovan tillhör den kurdiska
provinsen Hakkari och är en av de sju detaljrika kurdiska provinskartorna som visar hur dessa delade kurdiska stammarna vid och bortom gränserna är utspridda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

____________________________________

 

 

 

 

 

 

HON VAR DE FÖRTRYCKTAS VÄN

På 60 & 70-talen skrev Barbro Karabuda otaliga artiklar om de förtryckta folken som kämpade för att göra sig fri från sina förtryckare. Hon dog 7 oktober 2017 i 82 års åldern i Stockholm.


Författare till boken Öster om Eufrat – i kurdernas land (1960) Barbro Karabuda var en modig och outtröttlig kämpe och gav aldrig upp.


Barbro blev utsatt för trakkasserier när hon besökte sina anhöringar i Turkiet år 1967 för att hon skrivit denna bok om kurderna. Hon behandlades illa av de turkiska domstolarna trots att hon var gravid. Mellan åren 1938-1970 var Kurdistan en förbjuden zon för de utländska medborgare för att turkarna var fullt igång med att tvångsassimilera kurderna.
Men Barbro var inte rädd att åka till Kurdistan och starta en omfattande studie om de kurdiska nomadklanerna. År 1960 blev den en bok: Öster om Eufrat i kurdernas land. I denna bok har hon flera detaljrika kartor om dessa kurdiska urstammar.Så sent som år 2008 blev mormor Barbro Karabuda anhållen av den turkiska polisen i turistorten Antalya där hon semestrade med sina barnbarn.

Barbro trotsade turkiskt förbud genom att åka till Kurdistan och karttlägga kurdernas sociala och kulturella liv och situation under turkisk ockupation. Hon gjorde ett unikt arbete som även idag många forskare har inte lyckats överträffa. Här i sammanhanget är det viktigt att nämna även en annan vän till det kurdiska folket Ismail Besikci som fortfarande lever. Besikci satt i turkiskt fängelse i 17 år för sin doktorsavhandling som handlade om de sociala och kulturella förändringarna hos de kurdiska nomadstammarna i Norra Kurdistan - den delen av Kurdistan som är ockuperad av Turkiet.Barbro skrev mycket om de Mellersta Asiens och Latin Amerika folkens frihet- och kamp för demokrati .

 

 

 

Den gravida Barbro Karaboda drogs inför turkisk skennrättegång efter att ha tvingats att vänta i domstolskorridorer i många timmar.
Hennes brott: att skriva en bok om kurderna och deras land Kurdistan. Barbro Karaboda hade tur som släptes sen, turkarna straffade en
samhällsvetare, Dr Ismail Besikci genom att kasta i fängelse i hela 17 år bara för att hans doktorsavhandling handlade om en kurdisk nomadklan.

 

 

 

 

 

Lîsteya Hoz/Êl & Eþîrên Kurdan

 

 

 

 

GRANBUHA

 

 

 


Foundation For Kurdish Library & Museum