KOÇERO
Kürd Dağlarının Efsanevi ''Eşkiya''sı

Home  |  Destpêk  |  Ana Sayfa

 

 

KOÇERO -- Kürdlerin Emiliano ZAPATA'sı idi ..

 


Koçero, 1933 tarihinde, o dönem Siirt’in Beşiri ilçesine bağlı bir köy olan Elih (Batman) da doğmuştur. İsmi: Mehmet İhsan Kilit tir. Alikan aşiretinin Beşiri koluna mensuptur.

1953 tarihinde Diyarbekir in Silvan ilçesine bağlı bir köyde bir ağanın yanında rençberlik yapar, evli ve o dönem bir çocuğu var, Bir gün duyar ki ağanın oğlu eşine sarkıntılık yapar. Eşini ve çocuğunu ordan alıp, Suriye Rojava Kurdistanina götürür bırakır ve geri döner. Gider Ağanın oğlunu bulup öldürür, cesedini de getirip Silvan çarşısına bırakır. Beşiri'ye döner. Beşiri de halka tefecilikle para verip, milletin malına el koyan bir tefeciyi de öldürür ve halkın deyimiyle eşkiyalık serüveni başlar. Koçero 10 12 yıl boyunca kaçak olarak yaşar. İsmi eşkıya olarak çıkmış olsada, o asla fakir fukaraya karışmamış, yol kesen, soygun yapan, adam öldüren biri değildi. Tam tersine onurlu, fakir fukara dostu biriydi. Gittiği her yerde ve her köyde halka, zulüm görürseniz haberim olsun derdi. Kurdistan’ın her yerini dolaşırdı. Gah Doğu Kürdistan'a ordan Güney Kürdistan'a ordan da Batı Kürdistan'a giderdi. Ana durak merkezi ve faaliyet alanı Sirrt, Batman ve Bitlis idi.

Gider zenginden, ağalardan para toplar getirir fakirlere dağıtıldı. Gider İran’dan, Irak’tan kaçak yollarla mal getirir satar, parasını fakir fukaraya dağıtırdı. Bir anda namı ve ünü her tarafa yayıldı. Ağa ve zenginlerin korkulu rüyası, fakir fukaranın da umudu olmuştu. Yüzlerce defa devlet jandarmasiı ile etrafını sarıyor çatışma çıkıyor, bir şekilde Koçerı kurtulmayı başarıyordu.

Girdiği çatışmalarda öldürdüğü asker sayısı yüzlercedir. Devlet adeta seferber olmuş, onunla baş edemiyordu, bir türlü yakalayamıyordu. Tek başına bir ordu ile mücadele ediyordu. 1960 li yıllarda Türkiye'nin bir numaralı gündemi haline gelmişti. Gazete manşetleri Koçero için atılıyordu. Koçero’nun hedefinde Batman ve Garzan da bulunan Petrol kuyusu kampları vardı, bu kamplara baskın düzenleyerek onlardan aldığı parayı fakir fukara ve köylüye dağıtıyordu. 10 yıl boyunca devlet onu kovaladı ama hiç yakalayamıyordu. Halk arasında artık o eşkıya bir kahraman olmuştu. Halkın tüm sorunları ile ilgileniyordu. Ta ki 03 Temmuz 1964 tarihinde Siirt’in Baykan ilçesine bağlı Celikli köyünde bulunan Petrol kampına baskın düzenlemesi sonucu jandarma ile çatışma çıkıyor. Sabaha kadar jandarma ile çatışması devam ediyor. Sabah gün doğarken çatışma alanına yakın Siirt’in Baykan ilçesinde bağlı Atabağı köyünde bulunan Şeyh İbrahim tepesinde cansız bedeni bulundu.

Yaşamını kaybederken henüz 31 yaşındaydı. Koçero, haksızlığa, zulme karşı başkaldırdı, isyan etti. Adaletten eşitlikten yanaydı, Kurdistan coğrafyasında bir haksızlık nerde varsa #Koçero oradaydı. Koçero bir çok dengbej'in stranlarina konu olmuş. Hakkında bir çok filim ve şarkı bestelenmistir. Ölümünün hemen ardından 1964 te Yılmaz Güney Koçero filmini çekti ve başrolde Koçero’yu

canlandırdı.. Ahmet Kaya, ve Selda Bağcan gibi sanatçılar Koçero üzerine plaklar şarkılar yapıyordu.

Ruhu şad olsun.

 


 

 

 


BELGENAME

 

 

 

 

 


Foundation For Kurdish Library & Museum