To Mesopotamia & Kurdistan
In Disguise, 1912

Home  |  Destpêk  |  Ana Sayfa

 

 

E. B. SOANE, 1912

About the Author E. B. Soane (1881-1923)

E. B. Soane was a pre-eminent expert of the Kurds, a kurdolog and wrote many articles and books about the Kurds and their language and culture. He worked at one time for the Imperial Bank of Iran and is probably best known for his book “To Mesopotamia and Kurdistan in Disguise”. In this book he recounts a journey he made from Constantinople to Baghdad disguised as a Persian traveller. He spoke Kurdish Persian, Arabic and was an acknowledged expert on the Kurdish language.

 

 

 

''Kürtler müslüman komşularına rağmen Batılılara daha yakın bir millettir. Kürt kadın ve erkekler bir arada dans ediyorlar. Kürt kadınının saygınlığı diğer milletlere kıyasla daha fazladır.''


Tarihçi ve Dilbilimci E. B. Soane 1909

 

 

 

by
E. B. SOANE

With the historical notice of the Kurdish Tribes
and the Caldeans of the Kurdistan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grammar of the Kurmanji or Kurdish Language, E. B. Soane, 1913

'Dicle nehrinin ismi Med dilinde ok anlamına gelen TİGHRA'dan gelir ki, bu da günümüz Farsça ve Kürdçesinde ok için kullanılan 'tîr' ile eşanlamlıdır'.

Tarihçi ve Dilbilimci E. B. Soane 1909

 

 

 

 

 

 



Encampment of Jaf Kurds in Shahr-i Zur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Appendix - Kurdish Tribes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lady Adela Jaf Khanum.

The Kurdish society was a Matriarchal society before Islam.
But still there are some Kurdish female tribe cheifs.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lady Adela Jaf Khanum.

The Kurdish society was a Matriarchal society before Islam.
But still there are some Kurdish female tribe cheifs.

 

 

 

 

 

 

 

 

A Jaf Tribe Chief, Southern Kurdistan

 

 

 

 

 

 

 

Map of Mesopotamia and Kurdistan

 

 

 

 

 

 

 

 

Mrs Soane, Lady Adela Jaf Khanum, Major E B Soane, Captain Lees, Ahmed Beg . Taken at Halabja, October 1919.

The Kurdish society was a Matriarchal society before Islam.
But still there are some Kurdish female tribe cheifs.

 

 

 

 

 

 

Notes on The Tribes of The Southern Kurdistan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Short Obituary Of Major EB Soane, Travels In Kurdistan, 1923

 

 

 

 

 

 

 

Têgehîştin-î Rastî



Têgeyştinî Rastî
rojnameya artêşa Îngilîz bû û bi giştî 65 hejmar weşandibû. Li vir wêneyê hejmara 1ê rêbendana (çileya paşîn) 1918 heya 20ê rêbendana 1919 heye.
Rojname şeş hefteyan carê çap dibû. Serdar (Bînbaşî) Soane gerînendeyê weşanê bû û baş bi Kurdî dizanî. Her weha îstîxbaratê dikir.


Kurdolog ve ingiliz askeri istihbarat uzmanı Eli Soane tarafından çıkarılıyordu.
İngilizler kürdlere devlet kurmada bir şans tanıdı ama dönemin ümmetçi islamist geri kürd liderleri başımsız bir kürd ulus devleti kurulmasının olgunluğunda ve bilincinde ne yazık ki değidi.

İngilizlerin çıkardığı kürdçe gazete.. Bu gazetenin diğer sayılarına ulaşmak lazım..

Têgeyştin-î Rastî (Hakikati Anlamak), 1918-19-19 yıllarında ingiliz ordusunun Irak'taki komutanlığı tarafından yayınlanan altı haftalık bir gazeteydi. O sırada İngiltere, 16. yüzyıldan beri Irak'ı yöneten Osmanlı İmparatorluğu ile savaş halindeydi. İngiliz kuvvetleri 1918 baharında kuzeye, Güney Kürdistan'a doğru ilerlemeye başladığında, gazete ingiliz imparatorluğu'nun sözcüsü haline geldi ve siyasi, sosyal ve kültürel meselelerle uğraşırken ingiliz pozisyonlarını desteklemek için propaganda yaptı. Gazetenin merkezi Bağdat'ta, bugünkü Nahr Caddesi'nde, Jareedet Al-Arab gazetesiyle aynı binadaydı. Gazetenin manşetinde, sahiplerinin, baş editörün veya yayın kurulunun adları yer almıyordu ve makaleler satır satırları altında yayınlanmadı. Bununla birlikte, bir Binbaşı Soane'nin baş editör olduğu ve tüm makaleyi yayına hazırladığı bilinmektedir. Soane kürdçe'ye hakimdi ve çalışmalarında şair ve edebi şahsiyet Şükrü Fadhli'den yardım aldı. Kürdleri osmanlı türklerine karşı harekete geçirmek için medya ve propaganda kolu olarak hizmet etmeyi amaçlayan Têgeyştinî Rastî, haber ve yazılarıyla osmanlı imparatorluğu'na saldırdı. Ayrıca kürd halkının kalplerini ve zihinlerini kazanmaya çalışmak için islam'ın yüceltilmesini ve kürd ulusal duygularının teşvik edilmesini kullandı. İslam'ı seçen ve islami isimleri benimseyen birkaç ingiliz subayının isimlerini yayınlayacak kadar ileri gitti. Gazete, Rusya'daki Ekim Devrimi'ne karşı düşmanca bir tavır aldı; Kürd toplumunda nüfuzu olan aşiret liderlerine, yaşlılara ve diğer liderlere başvurmaya çalıştı; ve ingiliz ordusunu kürdleri osmanlı kontrolünden kurtaran biri olarak tasvir etti. Kürd edebiyatını ve Al-Haj Qadir Al-Kooyi ve Nali Rimhawi'nin şiirlerini destekledi ve kürd halkının tarihi ve kökenleri hakkında yazan ilk kürd gazetesiydi.

 


 

 

 

 

''Dicle nehri'nin ismi med dilinde ok anlamına gelen TİGHRA'dan gelir ki, bu da günümüz Farsça ve Kürdçesinde ok için kullanılan 'tîr' ile eşanlamlıdır''.

Tarihçi ve Dilbilimci E. B. Soane 1909.

 

 

 

 

 

SOANE - GRAMMAR OF THE KURDISH LANGUAGE


SOANE - NOTES ON THE PHONOLOGY OF SOUTHERN KURMANJI


SOANE - A SHORT ANTOLOGY OF GORAN POETRY


SOANE - NOTES ON KURDISH DIALECTS 




KURDISH DIGITAL REGISTER
For Kurdology - Research & Sicence

 

 

 

 


Foundation For Kurdish Library & Museum