SILÊMANÎ
Şare Geşaweke
Irak tarafından işgal edilmiş Güzel Silêmanî Şehrimiz Süleymaniye, Baban Kürd Emirliği'nin merkeziydi.
Babanzadeler ve büyük bir kaç Kürd aşireti Süleymaniye şehrinden yayılmıştır.
Qesra Bala ya Silêmaniyê - Telar-î Silêmanî
Slemani by night - from the Azmar Mountain which surrounding the Sulaimania city as a ring wall
Slemani - from the Ezmer Mountain
Dokan
Dokan
Park-î Ser Çinar
Ev Ker Efendî yê Silêmaniyê KÎ YE gelo?
Facts about donkeys. Exceptionally intelligent, they have phenomenal memories, can recall complex routes and recognize animals they haven't seen for years, and also have a logical, flexible approach to problem-solving. Donkeys are not stubborn, but cautious, and therefore the donkey stops walking if it meets something on or by the road that it has not seen before. Donkeys have an excellent memory, and great ability to learn. Donkeys can learn and problem-solve at the same pace as dolphins and dogs. This means that donkeys remember good and bad experiences for a long time. The donkey is playful, smart, personable, affectionate and social. As soon as a donkey foal is born, the other donkeys gather in a circle around the newborn and the mother while bragging, exactly the same way families do when a new human child is born. A donkey is faithful to its owner if he treats it well, and is thus excellent as a "watchdog".
Li ser Çiyayê Ezmer, di gel hêja Can Abdurahman û hêja Abdurrahman Kerîm, 2012, Silêmanî
Ji hêla çepê: Can Abdurrahman, Goran Candan, Abdurrahman Kerîm
Jänên kurdan ên Silêmaniyê, 1960
Birêz Kak Hashim, mudurê Muzexaneya Silêmanî & Goran Candan, 2014, Silêmanî
M. Mergasory li nik peykera Latîf Halmat
Den kurdiske författaren Latif HELMET (1950) är en mycket bokkär diktare.
Därför man har "lagt hans huvud i en bok" utanför stadsbiblioteket i den kurdiska staden Sulaimania i Södra Kurdistan som fortfarande är ockuperat av Irak..
Xwepêşandan 1948
Pyramıds created by nature?
Kurdish women from Silemani, southern Kurdistan, late 1960s
Her bijî Koma Jinên Kurd Silêmanî - 1974
Temaşekin! Yek sernixumandî jî nîn e. Van 25 salên dawiyê komelgeha kurda bi îslambaziyê tam têkçûye mixabin.
Sê keçên kurd, 1949 li Silêmanî
1976
1912
Kitab-î Awala Min î Qiraat-î Kurdî
Mîrza Muhammad Bashka
Muallîman-î Mektebeý Hikûmet-î Silêmanî 1920
Tomb of
The Median
Emperor
Key Xusrew, Key Xosro
(Cyaxsares)
Siyaksares'sin
Doğuda Hindikuş dağlarına kadar
Batıda Halis'e (Kızılırmak) kadar koca koca ordularla savaşan Med imparatoru,
Kaya resimleri
Den legendariske mediske kejsaren Cyaxares, (Key Xusrew) namn omnämns i kurdiska nationalsången "Ey reqib - Em xortên Mîdîa û Key Xusrew în.."
Den antika grekiska historikern Herodotos och författare, har nämnts ofta kurdiska den mediske kejsaren Cyaxares och det mediska imperiet. Mederna organiserade sig under Cyaxares tid och bildade en reguljär armé. Fram tills dess var de oorganiserade militärt och praktiserade guerilla taktik som gutierna gjorde. Därefter attackerade de assyriska riket och bildade mediska imperiet på ruinerna av det tusenåriga assyriska riket. Mederna kämpade mot den lydiska armén under ledning av Alyattes II av Med-riket, som utvidgades till Lydia. Under kriget med lydierna blev solförmörkelse. Detta kallas i historien för Thales Retention. Mederna som syrkade solen trodde att detta var en bestraffning och undertecknade ett fredsavtal. Graven av den legendariska kurdiska kejsaren Cyaxares ligger i staden Sulaimaniye i södra Kurdistan (bilden).
Kürt Milli Marşı Reqîb'de geçen Keyhüsrev (Siyaksares) Efsanevi Med İmparatorudur.
''Em xortên Mîdya û Keyxusrewîn
Dîn îman u ayîman, her niştîman''
Antik Yunan tarihçi ve yazar Herodotus, Med Kürd İmparatoru Siyaksares ve Med İmparatorluğundan sıkça söz etmiştir.
Medler, Key Hosrow (Siyaksares) döneminde düzenli orduya geçmiştir. O döneme kadar günümüzde ''gerilla'' taktiği olarak bilinen düzensiz ve vur-kaç taktikler uygulamaktaydı. Bu taktik Gutilerin de taktiğidir...
Siyaksares tarafından düzenli orduya geçirilen Medler, en büyük rakipleri olan 1000 yıllık Asur imparatorluğunu yıkarak Asurluların hakimiyetine son verip büyük imparatorluk kurdular.
Lidya'ya kadar genişleyen Med İmparatorluğu II.Alyattes komutasındaki Lidya ordusuyla savaştı.
Savaş sırasında Güneş tutulması yaşandı. Buna tarihte (Thales Tutulması) denilir. Thales Yunanlı filozoftur. Medler, Güneşin kutsal olduğuna inandıkları için bunu bir 'ceza' olarak görüp savaşı sonlandırıp barış antlaşması imzalamışlardır.
Efsanevi Kürt imparatorunun mezarı Güney Kurdistan'ın Süleymaniye şehrinde bulunmaktadır. Fotoğrafta yer alan mezarlık kendisine ait mezarlıktır...
Zaroastran Tempel in Slemani. Kurdistan is a multu-religious/faith country. Some of Kurds were Zaroastranians
in ancient time/pre-Islam era and the most of Kurdistan's Zarostranis were from Sharezoor region, the contamporary name: Silemani
Süleymaniye’nin Qeredax ilçesindeki bir tepede bir kaya üzerine nakşedilmiş kabartmanın 4 bin yıllık olduğu tahmin ediliyor.
Süleymaniye’nin Qeredax ilçesinin aynı isimli Qeredax Dağı’ndaki bir tepede kaya üzerine resmedilen bir elinde balta, diğer elinde yay ve ayaklarının altında iki insan figürü bulunan kabartmanın Sümerlerin III. Ur Henadanlığı dönemine ait olduğu tahmin ediliyor.
Kabartmadaki kişinin antik Sümer şehri Ur’un bir kralı olduğu, ayakları altında resmedilen insan figülerinin ise düşmanlarını sembolize ediyor.
Kaya kabartmasında kralın resminin büyük, ayaklarının altındaki insan figürlerinin küçüklüğü düşmanları karşısındaki kazandığı zaferi temsil ediyor . 4 bin yıllık tarihine rağmen taş kabartma heykel günümüze kadar çok iyi bir şekilde korunarak ulaşmayı başarmış.
Arkeologlar kabartmadaki kralın Sümer Ur 3’üncü hanedan kralı Ur-Namu’ya ait olabileceği görüşünde. Çünkü bu dönemde Ur krallığının Kürdistan’a yaptığı seferlerle biliniyor.
Üçüncü Ur Hanedanı, Üçüncü Ur Sülalesi, III. Ur Hanedanlığı ve benzeri isimlerle anılan, Mezopotamya'da bir dönem egemen olmuş, Ur kenti temelli Sümer hanedanıdır. Bundan dolayı “Yeni Sümer Devleti” olarak da tanımlanmaktadır. Kısa bir dönem boyunca (yaklaşık 100 yıl, MÖ 2060 - MÖ 1960) bölgesel bir siyasi güç olmuştur. Hanedan kısaca Ur III veya III. Ur olarak da anılmıştır.
Akkad yönetiminden ve peşi sıra gelen kısa dönemli Guti egemenliği ardından, Mezopotamya'nın önemli siyasi gücü haline gelmiştir. İsin, Larsa ve Eşnunna kentlerini yönetimi altına almıştır. Akkadların yönetiminin zayıflamasıyla, III. Ur Hanedanı yükselişe geçmiştir.
THE TURKISH INVADERS HAVE BEEN KILLING KURDS UNINTERUPTED FOR 100 YEARS NOW
The reason is that the Turks have occupied the land of the Kurds: Kurdistan and they believe that Kurdistan can be transformed into a Turkish homeland.
The Turks have no homeland. They are invading groups who came to Kurdistan and Greek Anatolia as immigrants. The Kurds have lived in their country Kurdistan for thousands of years.
RESCUING KURDISH REFUGES FROM THE TURKS BY AIR
For the first time in history, the evacuation of a town has been carried out solely by means of aircraft. During recent operations in Southern Kurdistan it was found ncessary to evacuate the town of Sulamanieh on account of Turkish bands pressing down freom the hills. A detachment of R.A.F pilots flew into the town, and, in spite of a fierce gale, collected some sixty men, women and chioldren together with a detachment of Arab levles, and transorted them to a place of safety. Various types of aeroplane were used in the evacuation, being the Vickers trioop-carrier, shown in the picture
THE GRAPHIC, December 2 1922
"Şeyh Mahmut’un bu başkaldırısı her ne kadar Kürt milliyetçiliği ve Kürtlerin antiemperyalist mücadeleleri açısından paha biçilmez bir olay olarak görülse de Kürtlerin kaderini belirleyecek dönemlerde türklerin meseleyi nasıl manipüle ettiklerine de iyi bir örnektir. Nitekim bugün bile Şeyh Mahmut’un yeşil zemin üzerine kırmızı daire içindeki beyaz hilalli bayrağı, Kürtlerin geleneksel bayrak algıları ve tarihte kullandıkları bayraklarla müthiş bir uyumsuzluk içindedir. Öyledir çünkü bu bayrak Kürtlere ait değildir. Şeyh Mahmut bu bayrağı Süleymaniye baskınında kullanmıştır ama bu bayrak Osmanlı devletinin 1876’da Abdülhamit’in tahta çıkması sırasında türk alay bayrağı olarak tescillediği bayraktır. Şeyhin, türk devletinin telkiniyle İngilizlere karşı başkaldırdığı dönemde bu bayrak tekrar dolaşıma girmiş ve sonra türk meclisi’nin görevlendirmesiyle Rewanduz’da ortaya çıkacak Özdemir Paşa’nın Kürdistan’ın güneyindeki faaliyetlerinde çokça kullanılmıştır. Bugün bu bayrak bilinçsizce bir şekilde Kürtler tarafından da sahiplenilmektedir oysa bu bayrak apaçık türklerin Kürdistan’daki egemenlik iddiasının bir parçasıdır."
Süleymaniye şehrine doğru giden bir grup Süvari tarihi köprüden geçiyorlar 1800
Süleymaniye, Baban Kürd Emirliğinin merkeziydi.
Süleymaniye şehri, bir çok kürd aşiretinin çıkış noktasıdır.
Şeyh Mahmud'un ingilizlere karşı direnişinin yapıldığı Meşhur Derbendîxan Geçidi'nin 17. yüzyı seyyahlarınca çizimi
Gılgameş Destanına ait, Kürdistan’ın Süleymaniye şehrinde bulunan tablet.
“Gılgameş Destanı, tarihin en eski yazılı destanının adı olup, 56 kil tablete akad çivi yazısı ile kaydedilmiştir.
Kişiler; Enkidu, Utnapiştim, Humbaba, Şamhat, Gugalanna, İştar, Şamaş, Dumuzi...
Sharezoor (Silemanî) 1700
A General view from Silêmanî/Sulaymaniyah “The Capital of Kurdistan” which was founded by the leader of Kurdish Baban Principality, Ibrahim Pasha Baban in 1784. Silêmanî has been one of the major centers for education, culture, and history in Kurdistan. William Heude, A Voyage up to the Persian Gulf, and a Journey Overland from India to England in 1817” (London: 1819)
Silêmanî Capital of Germian province of Kurdistan