ÇAKMAKTEPE
Cakmak Tepe - A 13 Thaousand years old Tempel

Home  |  Destpêk  |  Ana Sayfa

 

 

 

 

ÇAKMAKTEPE

Çakmaktepe, Göbeklitepe’nin ardından 12 tepe, sahip olduğu bulgularla tarihin seyrini değiştiriyor. Arkeoloji dünyasının yakından takip ettiği ve neolitik döneme ait önemli bulguların ortaya çıktığı tepeler sayesinde insanoğlunun tarihe bakışı yeni bir boyut kazanıyor.

Dünya, tarihin yeniden yazılmasına yol açacak buluşların ortaya çıktığı Urfa’yı konuşuyor. 2018’de UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren Göbeklitepe, çağdaşı olduğu düşünülen Karahantepe, 2021 yılında keşfedilen Sayburç gibi toplam 12 ayrı bölgeden oluşan ve çatı ismi Taş Tepeler konulan bu tarihi alanlar, tüm gözleri Urfa’nın üzerine çekti.
Önemli kazı çalışmalarının sürdüğü tepelerden biri de Urfa’ya 35 kilometre uzaklıkta bulunan ve yaklaşık bir yıl önce kazı çalışmaları başlanan Bozova ilçe sınırlarında bulunan Çakmaktepe’deki kazılar devam ediyor

Konferansta ilk kez, UNESCO Dünya Mirası olan Göbeklitepe'den yaklaşık 30 km uzaklıkta bulunan Geç Epipaleolitik ve Çanak Çömleksiz Neolitik A (yaklaşık MÖ 10500-9500) yerleşimi olan Çakmatepe'de iki kazı sezonunun ön sonuçları sunulacak. Araştırma, ("Çakmaktepe, Göbeklitepe'den önce bir yerleşik avci-toplayıcı topluluk" by Assoc. Prof. Fatma Şahin (Çukurova University) on 26th October 2022 at 17:30. The lecture will be hybrid IBEF, room H-232 For Zoom registration: bilkentarkeo@gmail.com
(English below)

2021 yılında keşfedilmesinden birkaç ay sonra kazısına başlanan Çakmatepe, şu anda bölgede kazısı yapılan en erken yerleşmedir. Yapılan iki sezonluk çalışmalarda bitki ve hayvan evcilleştirme sürecinden birkaç bin yıl önce yerleşik avcı-toplayıcı toplulukların varlığına dair önemli kanıtlar ortaya koymaktadır. Çapları 15 m'yi bulan mimari yapılardan bazıları Göbeklitepe komplekslerinin açık habercisi gibi görünüyor ve bölgedeki anıtsallığın ve yerleşikliğin başlangıcını için önemli veriler sunuyor. Kazıya paralel olarak, Urfa'nın batısında yapılan kapsamlı yüzey araştırmasında, Çakmatepe topluluğu ile çağdaş olan av kampları ve av tuzakları ("çöl uçurtma" olarak adlandırılan) için kanıtlar ortaya çıkarmakta ve bu sürecin daha geniş ve kapsamlı olarak incelenmesine olanak sağlamaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KURDISTANS
FÖRHISTORISKA PLATSER & RUNER

 

 

HISTORISKA KURDISTAN - Civilisationens grogrund


DET INDOEUROPEISKA SPRÅKET PRATADES FÖR FÖRSTA GÅNGEN
AV DE FÖRSTA BÖNDERNA I ÖSTER OM KAPADOKIA VID TIGRIS FLODEN - Nature, Autumn 2003

 

 

OBJECTS OF HISTORICAL KURDISTAN

 

 

KURDISTAN - Civilisationens grogrund

 

 

NEWALÊ ÇORÊ

KARAHAN TEPE

CEME HALLAN

KORTIK TEPE

GIRÊ FILLA

 

 

 

GIRÊ MIRAZAN/NAVOKÊ

 

 

 

 


Foundation For Kurdish Library & Museum