PERESTGEHA KURDÊN ŞEMSÎ MÎTRA
SOL INVICTUS (ŞEMSA BÊAŞBETALÎ / Yenilmez Güneş)
ŞEMS ne peyveke KURDÎ ye
Wateya hetavê û rojê dide: yekŞEM, duŞEM, sêŞEM, çarŞEM, pêncŞEM
Demjimêra Şemsî /hetavî
Pêşî perestgeha kurda a xorparêziyê (şemsî) bû, paşê bû hewra, kenişta juhûtiyê,
paşê bû dêra Mor Toma û nuha jî perestgeha musulmanan Mizgefta Gewre
(First Kurdish Sun Tempel then Sinagog, then Church, Turks converted it into Mosque)
MA ÇI NEHAT SERÊ VÊ PERESTGEHÊ? Berê perestgeha şemsiyan (Mîtra) û paşê ya zerdeştiyan bû. Navê wê perestgeha Homa bû. Makedonan (Îskender) şewitandin. 100 salan bêxwedî ma. Civaka Kurdên Xirîstiyan û asurî dagîr kirin û kirin dêr. Navê dêrê jî danîn Dêra Mar Toma (St. Thomas). Ango HOMA kirin TOMA. Artêşên ereban hatin Kurdistanê û sasanî têk çûn. Îcar wergerandin mizgeftê. Mongol hatin rûxandin, Îlkxanî hatin rûxandin. Komara ROMA REŞ hat, navê wê kir ULU CAMI û kir tirk.
KÜRDİ-MİTRAYİ GÜNEŞ TAKVİMİ
Kürdlerin eskilerden beri kullandığı, miladi takvimden on üç gün sonraya denk gelen bir takvimdir.
Dünya'nın Güneş etrafında dolanımını esas alan Şemsî Takvim düzeninde, ay (kamerî) takvim sisteminde bir yıl 354 gün, Şemsî takvim sisteminde ise Dünya'nın Güneş etrafında dolanımı esas alındığından bir yıl 365 gün olarak hesaplanır. Bu mitrayi-kurdî inanç formu sonradan hıristiyanlık dinine de İsa peygamberin doğum günü olarak olduğu gibi adapte edilmiştir. Herne kadar Luqa incili'nde (2/8) İsa'nın yaz ayında doğduğu yazılmışsa da yine bu mitrayi-kurdi inancın doğuş günü 1 Ocak (21 Aralık) İsa'nın doğum günü olarak kutlanmasında daha cazip kabul edilmiştir.
KÜRDÇE'DE 12 AY ADLARI
KÜRDÇE GÜN İSİMLERİ 1 yekşem(b) GA: öküz
'Dönemin Kırmancları/Kızılbaşları olarak bilinen Yezdaniler/Şemsiler yaşadıkları bölgelerden biri de Amid oluyor.. Yezdaniler bilginlerine Pir derler. Dêsımde bilginlere Pir ve Rayber denildiğni belirtelim. Piran/Dicle ismi de burdan gelebilir.. Bu arada tekrar belirtelim; Pir ve Rayber tanımlaması kültürümüz oldugu gibi, dil olarakta bizimdir.. Seyidlik ve Dedelik kavramları müslüman ve türkçülüğün etkisidir.''
Her biri kendini her yılbaşı gecesinde hayır dağıtan kürd efsanesindeki Kal Gaxan'a (öküzlü dede'ye) büründürmüş bir şekilde 13 Ocak'ta kurdi Mitrayî (güneş takvimi'ne göre) yılbaşı gecesi kutlayan sevimli kürd çocukları.. |
ŞEMSİLER KÜRDTÜR
Dêra Zehferanê
ARAP-İSLAM YAYILMACILIĞININ YOK ETTİĞİ OTANTİK BİR TOPLUM: MİTRAÎ'LER, ŞEMSİLER |
İşgalci islamist araplar tarafından, camiye çevrilerek islamın 5. kutsal haremi (mevkii) ibadethanesi taltifi verilen Kürdlerin islam-öncesi Şemsi (Mitra) Dini Mabedi ve
sonradan da
Mar Toma Süryani Kilisesi'ne çevrilmiş olan tarii kutsal büyük mekan, resim 1960
Diyarbekir'de Roma hakimiyeti varken (Yani Roma henuz hristiyanliği kabul ermemişken) şehirde hakim inanc SOL INVICTUS (Yenilmez Güneş) ve MITRA dini idi. Mitra daha çok Roma askerlerinde kabul gören bir inançtır.
Sol ve Sag'daki IKI SÜTUNLU motif İKİZ KULE'dir.Soldaki 21 Mart sagdaki ise 23 Eylul'ü sembolize eder. Urfa'da da aynı sütunlar mevcut( IS 200'lerde yapıldı).Onları birleştiren yay (ARCH) cennet anlamındadır. Bu motif Islam'a MIHRAP olarak geçtirildi.
Yayın altındaki ALTI PARCALI yaprak, iki zaman arasındaki ALTI BURCU simgeler.
Ortadaki çember Güneş'in bir yıllık döngüsüdür. Sumer'de DIN-GIR, Orta-Asyalı (dikkat! türk olmayan, diğer) kavimlerde TENGRI diye bilinen ZODIAC DÖNGÜ'südür.
Çemberin sağında SVASTIKA (gamalı) HAÇ'ı yer alıyor. Solundaki de OSIRIS'in de simgesi olan LOTUS çiceğidir. BEŞ ÇİÇEK kutsal BEŞ'e göndermedir.Venüs ile Dünya, Günes'i etrafinda dönerlerken 8 yılda bir 5 noktada kesisirler (PENTAGRAM)..
Door ornamaments of the Kurdish Temple
It transfered first to a church and then to mosque. But originaly it is a Kurdish SUN TEMPLE
1937
Medreseya Kurdî (Mesûdiye) li nav hewşa Mizgefta Gewre
1925
Deriyê rojavayê
Güneş tapınağının sütunlarının üzerindeki aski yazıların üzerine bu yeni (arab) harflerini geçirdiler!
Nexşên li ser dîwarên perestgeha şemdî
1847
Stûnên perestgeha Mîtra - Diyarbekir - Amîd - Amîda
Aslı tarihi budur 'ulu cami'nin..
Ne Mar Toma Kilisesi'dir ve nede cami.. O bir kürd mitra/şemsi dini mabedidir
PERESTGEHA MÎTRA (ZÊRZÎVAN) - Diyarbekir